Projecten

Digital Innovation Hubs

Projecten

De Europese Unie werkt aan een verbeterde verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek, kleine bedrijven, hightech en digitalisering. De motoren die dit de komende jaren allemaal aan elkaar moeten koppelen zijn de Digital Innovation Hubs. De DIHs gaan een rol kunnen spelen in de versnelling van digitalisering door hun binding met de regio. Digital Innovation Hubs (DIH’s) moeten borgen dat ieder bedrijf, klein of groot, digitale kansen moeten kunnen pakken. Met de technische universiteiten en onderzoeksinstituten als kern moeten de DiH’s acteren als een one-stop shop voor in het bijzonder het midden en klein bedrijf.

Holland Robotics ondersteunt en draagt bij aan de activiteiten vanuit de DIH’s, juist om robotisering en flexibile automatisering een belangrijk onderdeel uitmaakt van een Digital Europa. Wij zijn op dit moment actief in de volgende DIH’s

  • DIH-HERO; gericht op robotisering in de gezondheidszorg
  • agROBOfood: gericht op robotsering in de agrifood
  • DIH2 – DIHs voor Agile Productie

Achtergrond
De Digital Innovation Hubs (DIHs) zijn regionale ecosystemen die bestaan uit bedrijven, onderzoekers en investeerders. Zij helpen bedrijven competitiever te worden door ze te ondersteunen met digitale technologieën. Elke DIH heeft zijn eigen specialisatie, die zou moeten aansluiten op de slimme specialisatie strategie. Met deze strategie identificeren regio’s hun sterke kanten en zetten zij aan de hand daarvan uiteen hoe het regionaal beleid ingevuld zal worden. DIHs moeten volgens de Commissie een centrale rol spelen in het nieuwe Digital Europe, waarvoor het voorstel in juni 2018 gepresenteerd werd. Ook is er in juli 2018 een rapport gepubliceerd in opdracht van het Europees Parlement waarin gezegd werd dat structuurfondsen beter ingezet moeten worden voor de Digitale Agenda. Hier werden DIHs genoemd als een belangrijk instrument.

Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven