Verfverwijderrobot zorgt voor minder risico bij maintenance vliegtuigbouw

Maintenance & Inspectie vindt steeds vaker plaats in zware en extreme omstandigheden. Vaak komen bij onderhoudswerkzaamheden chemische stoffen vrij, waardoor het personeel in zware beschermende pakken wordt gehesen, wat de arbeidsomstandigheden niet ten goede komen. Zo ook in de aerospace-industrie.

Elk jaar worden wereldwijd ca twintigduizend vliegtuigen opnieuw geverfd. Dit onder andere omdat de coatings na vijf à zes jaar niet meer corrosiebestendig zijn. Voordat het vliegtuig voorzien kan worden van een nieuwe laklaag, moet de oude verf- en laklaag verwijderd worden. Een zware, smerige en risicovolle klus. Het personeel moet volledig ingepakt de werkzaamheden verrichten, vanwege een mogelijke Chroom-6 blootstelling.

Het bedrijf Xyrec heeft een robot ontwikkeld die 99% van dit proces automatiseert. Met een aantal partners zoals Southwest Research Institute, Trumpf en NTS hebben ze de Laser Coating Removal Robot ontwikkelt. Een duidelijke keuze van het bedrijf om te zoeken naar de beste expertise op de verschillende deelvlakken binnen het project.

Meer weten?
Wilt u meer achtergrondinformatie lezen over de ontwikkeling en toepassing van deze robot? Lees dan het volledige verhaal van Mechatronica Magazine.

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven