Robotzwermen voor minimaal invasieve chirurgie

TU Twente gaat nieuwe generatie interactieve miniatuur multi-robotsysystemen ontwikkelen

Robotzwermen voor minimaal invasieve chirurgie

Dit artikel is overgenomen van ICT Health

De TU Twente heeft als onderdeel van een consortium een Europese subsidie ontvangen om een nieuwe generatie interactieve miniatuur multi-robotsystemen te ontwikkelen. In totaal werken er binnen het consortium partijen uit vier EU-lidstaten samen. De robotsystemen, of-zwermen, zullen op termijn toegepast kunnen worden voor taken zoals minimaal invasieve chirurgie.

Het betrokken departement van de TU Twente is het Surgical Robotics Lab. Het lab maakt onder leiding van Prof. Dr. Sarthak Misra maakt deel uit van een consortium dat een Horizon Europa-beurs heeft ontvangen. Hun project voor de robotzwermen onder de naam RĒGO krijgt de financiering in het kader van de oproep: ‘De grenzen verleggen van robotica-cognitie. Digitale en opkomende technologieën voor concurrentievermogen en geschikt voor de groene deal.’

Binnen het RĒGO-project moet de volgende generatie AI-aangedreven interactieve miniatuur multi-robotsystemen ontwikkeld worden. RĒGO gaat een innovatieve set microscopisch kleine zwermen robots ontwikkelen voor samenwerkingstaken, aldus de TU Twente.

Lees verder

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven