Robots as a Service

Samenwerking tussen Hahn Robshare en Olmia Robotics -RaaS

Robots as a Service

-Bericht van onze leden-

Een nieuwe wijze om collaboratieve robots in te zetten is ontstaan met de samenwerking tussen Hahn Robshare en Olmia Robotics: RaaS ofwel, Robots as a Service.

Robshare is onderdeel van de Hahn groep, een wereldwijde speler op de automatiseringsmarkt en eigenaar van Rethink Robotics. Olmia Robotics is de cobot systemintegrator uit Tiel. Samen bieden ze in Nederland organisaties flexibele productiviteit aan via het operational leasen van cobots met een volledig servicepakket.

‘Dull, dirty & dangerous’
Steeds meer bedrijven in de maakindustrie en logistiek ontdekken de voordelen van het laten uitvoeren van ‘dull, dirty & dangerous’ taken door cobots. Maar vaak is de stap om zelf te investeren te groot of zijn ze nog huiverig door de nieuwigheid. Aan de andere kant merken ze ook dat ze moeite hebben om (vaak laaggeschoolde) werknemers te vinden ter aanvulling van hun personeelsbestand. De vraag naar flexibele arbeidskrachten wordt vaak neergelegd bij uitzendbureaus, maar ook deze kunnen niet altijd voldoen aan die vraag.

Robots as a Service
Met RaaS worden organisaties ontzorgt van de krapte op de arbeidsmarkt door cobots die gewoon naast hun huidige werknemers extra taken uitvoeren. Het servicepakket voorziet in een Robot Supervisor, zodat de werkgever geen (technisch) omkijken heeft naar het functioneren. Managementsoftware geeft inzicht in de productie en gedraaide uren van de cobot. De werkgever betaalt de gewerkte uren en dat zijn productieve uren zonder pauzes, uitval door ziekte of toeslagen voor overwerk.

Opschalen en afschalen van productiviteit wordt zo een kwestie van een telefoontje plegen.

Hahn Robshare is vooral in Duitsland al actief. In Nederland heeft ze de samenwerking gezocht met lokale partner Olmia Robotics. Eigenaar van Olmia Robotics, Peter van Olm vindt het: “Een logische stap. We hebben ons al bewezen als cobotexpert. Dit is een uitbreiding van ons dienstenpakket”  Robshare is in Nederland al met diverse grotere organisaties en uitzendbureaus in gesprek voor de eerste inhuurprojecten.

Meer informatie

 

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven