Robotica in Agro Food

Samenwerken voor snellere innovatie

Robotica in Agro Food

Artikel uit Mediaplanet – Corry Daalhof

Robotica is niet meer weg te denken uit de samenleving. In vrijwel alle sectoren gebruikt men tegenwoordig robotica om werkzaamheden efficiënter en gemakkelijker uit te voeren. High Tech NL, gaat dieper in op de toepassingen binnen de Agro & Food sector.

Negen miljard monden te voeden

Binnen de sector Agro & Food wordt al veel robotica gebruikt. “Er zijn oogstmachines, drones die gewassen controleren en in de stallen gebruiken de boeren sensoren om het welzijn van hun dieren te monitoren en zijn er melkmachines. De uitdagingen in deze sector zijn groot, binnen afzienbare tijd zijn er negen miljard monden te voeden.” stelt Willem Endhoven, directeur van High Tech NL.

“Verdere schaalvergroting is onafwendbaar, maar we kunnen niet met steeds zwaardere en grotere machines het land op. De bestaande systemen worden dus steeds verder verbeterd en robotica zorgt ervoor dat elk gewas en elk dier gemonitord wordt en precies krijgt wat het nodig heeft. Daardoor kan de boer preciezer en dus efficiënter werken en is schaalvergroting in de toekomst mogelijk.”

Business genereren

“We kijken vooral naar de toepassing van robotisering in samenspel met mensen; collaborative robotics.” Innovatie binnen robotica is mogelijk door samen te werken. “High Tech NL initieerde een samenwerkingsverband – Holland Robotics – van bedrijven, kennisinstellingen en clusterorganisaties en we stelden een programma op waarmee Nederland in vijf à tien jaar een onderscheidende koppositie inneemt op het gebied van robotica in de maakindustrie, gezondheidszorg, agrarische sector, logistiek & transport en inspectie & onderhoud.” “Een koppositie waarmee business wordt gegenereerd, banen worden gecreëerd en de topsectoren zich verder ontwikkelen.”

Lees verder

Samen de toekomst bepalen

Zelf meedenken en meewerken aan toekomst van robotica in de Agro Food?

Kom naar de roadmapsessie Agro Food

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven