In de media

Robots veroveren de wereld

In de media

Technisch Weekblad – Teake Zuidema

Robots veroveren de wereld, maar dat gaat in sommige landen veel sneller dan andere. Voor Nederland liggen de kansen in de ontwikkeling van gespecialiseerde robots.

‘Robotdichtheid is de maatstaf die laat zien hoe ver landen zijn met automatisering’, zegt Junji Tsuda, de president van de Internationale Federatie voor Robotica (IFR). Zijn organisatie drukt robotdichtheid uit in het aantal robots per 10.000 werknemers in de industrie. Wereldwijd groeit die robotdichtheid in een rap tempo. In 2015 waren in de mondiale maakindustrie 66 robots actief per 10.000 werknemers. In het rapport van de IFR over 2017 is dat aantal al gegroeid tot 74.

Kijken we naar continenten, dan is de Europese industrie momenteel nog koploper, met 99 eenheden. De Aziatische landen scoren 63 eenheden. Dat Noord- en Zuid-Amerika samen niet hoger scoren dan 84, komt door de lage toepassing van robots in Zuid-Amerika. De groei gaat echter verreweg het snelst in Azië. Tussen 2010 en 2016 nam de robotdichtheid daar toe met 9 %. In dezelfde periode groeide die dichtheid in Europa met 5 % en in beide Amerikaanse continenten met 7 %. Zuid-Korea is de absolute koploper in het gebruik van robots. De robotdichtheid bedraagt daar 631, maar liefst negen keer het mondiale gemiddelde.

Download hier het artikel

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven