Robots op het spoor

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van ProRail

Het spoor wordt steeds intensiever gebruikt. Het spoor wordt meer en meer gebruikt voor zowel personenvervoer als transport. Goed onderhoud is essentieel voor het veilig houden van het spoor. Robotica kan het werk bij onderhoud en calamiteiten veiliger maken. Robots als SPOT en ANYmaID kunnen hiervoor ingezet worden.

Deze robots  kunnen waarnemingen doen in geval van calamiteiten bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Dit maakt het werk voor mensen veiliger en robots kunnen meer waarnemingen doen in minder tijd.

Waar blijven de robots dan?

Voordat de robots autonoom hun werk kunnen doen, zijn er nog een aantal stappen te zetten. De robots vermijden obstakels, maar moeten daarbij niet op het spoor gaan lopen. Ook het huidige ‘afdwalen’ van de geprogrammeerde routes moet beter onder controle zijn. In de nabije toekomst kunnen robots eenvoudige, repeterende taken uitvoeren. Bijvoorbeeld het verzamelen van data over wissels, spoorgeometrie, en andere spoorse objecten. Met het uiteindelijke doel dat robots in staat zijn een opdracht uit te voeren en autonoom kunnen werken. ProRail is op dit moment druk bezig met experimenteren met dit soort robots op het spoor en verwacht binnen 3 jaar de eerste robots in dienst. Daarvoor moet hij wel eerst veilig leren opereren, goedkoper worden en aan de regelgeving voldoen.

Lees het originele artikel

Meer weten?

Meer weten over robotica voor de Inspectie & Maintenance? Bekijk het project OP Zuid Inspectie & Maintenance of neem contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics, via thijs.dorssers@hollandrobotics.com

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven