No more dull days in leak detection

RoboValley, een van de projectdeelnemers binnen het OP Zuid project Holland Robotics Inspectie en Maintenance, werkt samen met Alliander, een netwerkbeheerder die ongeveer een derde van Nederland van energie voorziet, om te onderzoeken hoe cognitieve robotica ingezet kan worden om de manier van gaslekken te detecteren te innoveren.

Artikel gebaseerd op bijdrage RoboValley

Om te kijken waar de knelpunten liggen op het gebied van gasdetectie zijn er verschillende gesprekken gevvoerd met gasdetectoren, zoals Rob. De vraag die dan ook centraal staat is: “Hoe kan robotica Rob helpen in zijn functie en werkzaamheden?”

De huidige apparatuur wordt manueel bediend en waarschuwt bij zowel kleine als ernstige lekkages met gebruik van verschillende instrumenten  (zoals ultrasoon, infrarood of elektrochemisch). Deze tools zijn ook in staat om de toxiciteit van de lucht en de aanwezigheid van brandbaar gas waar te nemen.

De machines zijn echter zwaar en traag en ‘Rob’ maakt lange, eentonige dagen zonder veel lekken te vinden. De werkzaamheden vinden bovendien plaats in alle weersomstandigheden. In de huidige manier van werken is het lastig om continue geconcentreerd te blijven.

xx

Van lekdetector naar lekdetective

RoboValley wil door middel van dit project de arbeidsomstandigheden van ‘Rob’ verbeteren. Dit omvat een breed spectrum aan aspecten van grippertechnologie tot intelligente software die de operater vertelt waar mogelijk een lek is. De ultieme situatie is uiteraard een lek vinden voordat het zelfs ontstaat. Hiermee wordt het risico op blootstelling aan giftige stoffen voorkomen. RoboValley wil dan ook verder gaan dan ‘alleen’ het monitoren van gaslekken. Hiermee worden gevaarlijke situaties in de toekomst voorkomen en verandert het leven van ‘Rob’ van lekdetector naar lek detective.

Informatie

Heeft u een ontwikkelingen of uitdagingen op het gebied van Maintenance & Inspectie met betrekking tot flexibele automatisering of robotica? Of wilt u meer weten hierover? Neem dan contact op met Thijs Dorssers, manager Holland Robotics, thijs.dorssers@hightechnl.nl

 

Dit project maakt deel uit van het programma OP Zuid Holland Robotics Inspectie & Maintenance

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven