Robot Union

Nederlandse robotica start-ups gooien hoge ogen in EU

Robot Union

Bron: Innovation Origins

Twee Nederlandse bedrijven in robotica maken dit najaar kans om een bedrag van 220.000 euro te winnen waarmee ze de doorontwikkeling van hun start-up kunnen betalen. Het gaat om het Delftse bedrijf IMSystems dat een nieuw type versnellingsbak voor productierobots ontwikkelt en het Amsterdamse bedrijf MX3D dat software voor met robotica gestuurde staalprinters maakt.

De competitie is opgezet door een pan-Europees netwerk, RobotUnion, voor de ontwikkeling van innovatieve robotica. Dat wordt getrokken door zes EU-lidstaten (Nederland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Spanje en Polen) en Canada. Kennisinstellingen zoals het Onderzoeksbureau voor Automatisering en Meettechniek in Warschau, het Technologisch Instituut in Odense, en de TU Delft zijn partner van RobotUnion, evenals een aantal grote bedrijven zoals het Spaanse stedelijke infrastructuurbedrijf Ferrovial.

In totaal schreven zich 206 start-ups uit 33 landen in voor de competitie van RobotUnion. Daarvan mochten er 44 in juli een presentatie geven. Daaruit selecteerde een jury van deskundigen er 20 die elk 4300 euro cash ontvingen voor onder andere de doorontwikkeling van hun businessplan, waaronder dus de twee Nederlandse start-ups. In oktober vindt de tweede selectieronde plaats. De tien beste robotica start-ups krijgen dan 120.000 euro om in de verdere ontwikkeling van hun product te steken. Daarna is er een laatste ronde waaruit vier winnaars gekozen worden. Zij krijgen nog eens 100.000 euro. Het prijzengeld komt uit het budget van het innovatieprogramma van de Europese Unie, Horizon 2020.

Lees verder

 

 

 

 

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven