Robot die mensen uit bed kan halen en onder de douche kan zetten

De zorg staat voor grote uitdagingen. De bevolking vergrijst en heeft steeds meer zorg nodig. Daarnaast is er een steeds groter tekort aan zorgpersoneel en loopt de werkdruk op. Om deze uitdagingen op te lossen is het noodzakelijk om slimmer te werken en onder andere robotisering in te zetten. Deze robots kunnen dan ondersteunen bij zware, repetitieve taken en het zorgpersoon kan zich meer richten op de taken waarin het menselijke aspect nodig is.

Bovendien kan deze technologie mogelijk ook tijdwinst opleveren in het verpleeghuis en zou het bijvoorbeeld rugklachten kunnen voorkomen bij zorgmedewerkers. In samenwerking met kennisinstelling Vilans gaat Omring onderzoeken of deze robot zorgt voor meer toegevoegde waarde is om de eigen regie en autonomie van cliënten te behouden en ook in de toekomst goede kwaliteit van zorg te kunnen bieden. Daarnaast kan deze technologie mogelijk ook tijdwinst opleveren in het verpleeghuis en zou het bijvoorbeeld rugklachten kunnen voorkomen bij zorgmedewerkers.

Om deze uitgangspunten te onderzoeken gaat Omring als eerste zorgorganisatie in Nederland samen met Vilans een automatisch til-  en douchesysteem onderzoeken dat is ontwikkeld door producent Automation for Humanity (AfH). In Singapore, Zweden en Polen is al met het systeem gewerkt en wordt nu onderzocht bij Omring.Zorgorganisatie Omring onderzoekt, als eerste zorgorganisatie in Nederland, en geautomatiseerd systeem dat mensen, die daar niet toe in staat zijn, zelfstandig uit bed kan tillen en zittend onder een automatische douche kan zetten. In samenwerking met V

Er zal vooral gelet worden op hoe medewerkers en bewoners reageren op de technologie. Het systeem is gemaakt door Automation for Humanity (AFH), een Europese start-up die automatische systemen maakt voor zorgdoeleinden. In Singapore, Zweden en Polen is al met het systeem gewerkt.

Lees verder

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven