Duurzame robot

Leaphy Ocean: Educatieve robot van plastic uit de zee

Duurzame robot

Leaphy Ocean, dat is de naam van deze educatieve robot gemaakt van gerecycled plastic. De robot is een ontwerp van Stichting Leaphy, die zich inzet voor goede en betaalbare roboticaprojecten voor het Primair Onderwijs én het Voorgezet Onderwijs. Juttersgeluk heeft voor deze productie plastic plaatmateriaal geleverd.

De robot is een zelfbouwpakket waarmee docenten de leerlingen in het mbo en vmbo kan interesseren voor een technische opleiding. De provincie Utrecht ondersteunt de stichting en heeft tot doel het promoten van opleidingen in robotica, elektrotechniek en programmeren van computers. Met deze kennis krijgen leerlingen een grotere kans op de toekomstige arbeidsmarkt. Stichting Leaphy verwacht dat 10 tot 15 scholen in de provincie het zelfbouwpakket zullen integreren in hun onderwijsprogramma. Volgens Robert Strijk is de robot een goed voorbeeld van de kennis die in de toekomst van jonge mensen gevraagd gaat worden.

Plastic afval
De ‘Leaphy Ocean’ is gemaakt van gerecycelde plastic doppen. De doppen worden door de stichting ‘Jutters Geluk’ op de Nederlandse stranden verzameld door met werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf Oorbeek smelt de wegwerpdoppen vervolgens om tot een dunne, veelkleurige plaat ter grootte van een strijkijzer. Deze plaat vormt samen met een houten ondergrond, wielen, een batterij en elektronica, de basis van het zelfbouwpakket voor het onderwijs.

De stichting is van plan om de duurzamere versie van robot Leaphy verder te ontwikkelen, zodat nog meer onderwijsinstellingen de robot opnemen in hun onderwijsprogramma.

Meer informatie

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven