Interview Thijs Dorssers en Willem Endhoven

De voordelen van een gerobotiseerde werkvloer

Interview Thijs Dorssers en Willem Endhoven

Bron: Special Financieel Dagblad over ‘Analyse # 23 ‘Industriële energietransitie & Smart Industrie’ door Eoin Hennekam

De inzet van robots op de werkvloer creëert kansen voor onze manier van werken.
Het gebruik van robots op de werkvloer is niks nieuws. Al dertig jaar worden robots ingezet om werkprocessen, in bijvoorbeeld industriële fabrieken, te verbeteren. Thijs Dorssers, manager van Holland Robotics, vertelt: “De robotica heeft in de maakindustrie als hoofddoel om mensen te ontzorgen. Een volgende stap in de robotica is om met het introduceren van cobots de mensen nog beter te ondersteunen en hiedroor de werkkwaliteit te verbeteren.” Het verschil tussen cobots en robots is dat cobots in staat zijn om met behulp van sensoren en ‘vision’ zelf te functioneren. Waar robots in een kooi (moeten) staan, werken cobots als het ware echt samen met de mens,

Maar ontwikkelingen in de robotica, zoals de opkomst van cobots, roepen bij veel mensen weerstand op. “Een van de grootste weerstanden is angst. Mensen weten niet goed hoe ze moeten samenwerken met cobots”, aldus Dorssers. “Maar er is ook veel weerstand gerelateerd aan de angst voor het verliezen van banen”. Wat Dorssers betreft is dat laatste een misconceptie: “De komst van cobots en robotis zorgt niet voor baanverlies, maar voor een verschuiving van werkzaamheden. Men ziet alleen op het eerste oog niet goed wat die verschuiving voor hen betekent.”

Dorssers wil daarom communiceren wat de voordelen zijn van robotica en dat cobots geen bedreiging zijn voor de werkgelegenheid, maar juist nieuw werk creëren. “Robots en cobots kunnen veel sneller en efficiënter werken dan mensen. Bovendien wordt fysiek zwaar en onveilig werk, waar werknemers vervelende fysieke consequenties van kunnen ondervinden, enorm verminderd. De cobots ontlasten de medewerkers, die op hun beurt nieuwe taken krijgen. Cobots moeten namelijk aangestuurd worden en als er problemen zijn, dan moeten wij , mensen, dat oplossen.

Lees verder

 

 

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven