Onderzoek naar inzet sociale robots in onderwijs

De Robot Docent

Onderzoek naar inzet sociale robots in onderwijs

Dit initiatief doet onderzoek naar de verantwoorde inzet van sociale robots in het basisonderwijs.

Lesgevende robots bieden mogelijk een technologische oplossing voor de problematiek die is ontstaan door de groei van diversiteit in het klaslokaal, drukkere klassen en een tekort aan leraren en resources. Enkele voordelen van lesgevende robots zijn unieke leerervaringen in het klaslokaal en verbeterde leerprestaties van de desbetreffende leerlingen.

De risico’s omtrent de inzet van deze lesgevende robots zijn nog niet helemaal duidelijk. Hierdoor ontstaan uitdagingen nu robots hun entree maken in sociale domeinen en gecreëerd worden om rollen aan te nemen in de onderwijssector. Aan welke normen en waarden moeten deze sociale robots voldoen voordat ouders, docenten en kinderen comfortabel zijn met een lesgevende robot in hun klaslokaal?

Dit (promotie)onderzoek heeft het maatschappelijk doel om een empirisch gevalideerd advies uit te brengen over de verantwoorde inzet van sociale robots in het basisonderwijs. Dit door in kaart te brengen aan welke morele richtlijnen deze robots moeten voldoen voordat ze in het klaslokaal op een verantwoorde manier ingezet kunnen worden.

Met de podcasts gaat het onderzoeksteam de diepte in over het onderwerp met een aantal geselecteerde experts. In deel 7 een interview met Thijs Dorssers vanuit Holland Robotics.

“Robots in het (primair) onderwijs zijn belangrijk. Niet zozeer om robots in de klas te hebben, maar om kinderen, de werkzame mens van de toekomst, al vroeg te leren denken in processen en oplossingen. Het programmeren is een voortvloeisel daaruit. Kinderen kunnen nog heel vrij denken en kunnen nog ‘buiten de lijntjes kleuren”.

Beluister de podcast                             Meer over De Robot Docent

 

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven