Beach Bot helpt bij het schoonhouden van het strand

“Het is bizar hoeveel afval er achterblijft na een warme stranddag”, zegt initiatiefnemer Martijn Lukaart. “Groot plastic afval wordt opgeruimd door schoonmakers, maar klein plastic en peuken blijven achter. Dat is zeer schadelijk.” Daar hebben studenten van de TU Delft iets op bedacht. Zij hebben een robot ontwikkeld die sigarettenpeuken uit het zand kan rapen. 

De Beach Bot, zoals het apparaat genoemd wordt, helpt deze zomer om het strand in Scheveningen schoon te houden. Het initiatief, ook wel Project.BB genoemd, is ontstaan uit de eigen frustratie van de studenten.

De strandrobot werkt met behulp van Artificial Intelligence (AI). “Als hij over een peuk rijdt, ziet hij die dankzij een detectie-algoritme dat sigaretten herkent. De .BB stopt zodra hij het zwerfvuil herkent en verzamelt het automatisch. 

De .BB werkt (nog) niet erg snel. Alle peuken opruimen zal hem dus niet lukken. “De robot is nu vooral bedoeld om het bewustzijn van mensen te vergroten, zodat ze niet alles op het strand laten slingeren. We willen uiteindelijk bereiken dat hij tegen de strandbezoekers kan praten, en kan vragen: ‘Wat is dit? Is dit afval en moet ik het meenemen?'”

Het feit dat een robot klein zwerfafval kan herkennen, is uniek. “Daarmee kunnen we weer data verzamelen over hoeveel zwerfafval blijft liggen op het strand”, vertelt Martijn. 

Lees meer over dit project

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven