AH zet 300 robots in voor thuisbezorging: ‘Goed voor de marges’

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van RTL Nieuws

Albert Heijn bouwt een distributiecentrum waar 300 robots de boodschappen die je hebt besteld gaan verzamelen. Daardoor kunnen de kosten flink omlaag, en kan de supermarkt meer verdienen aan thuisbezorgen, denken experts. Dat is ook wel nodig. Het is nu nog moeilijk geld verdienen met het bezorgen van boodschappen.

 

We bestellen vaker boodschappen online. Zo daalde het aantal consumenten dat alleen maar naar een fysieke supermarkt gaat sinds 2020 van 83 procent naar 80 procent, blijkt uit cijfers van Deloittte.

Om al die potten pindakaas en tubes tandpasta te kunnen bezorgen bij een deel van de Nederlandse consumenten, investeert Albert Heijn in een nieuw distributiecentrum. In dit volledig gasloze en met zonnepanelen bedekte Home Shop Center in Barendrecht, onder Rotterdam, werken straks niet meer alleen mensen, maar ook bijna 300 robots.

Minder werknemers

Maar ook voor Albert Heijn zijn er voordelen. Het kan namelijk toe met minder werknemers in het Home Shop Center, aldus woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. Ze zegt nog niet te weten met hoeveel minder. Albert Heijn doet geen uitspraken over de hoogte van de investering. En er moet nog worden bekeken hoe veel efficiënter er kan worden gewerkt.

Lees verder

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven