DENEN INVESTEREN IN LAB VOOR AUTONOME ROBOTS

Dit nieuwsbericht is tot stand gekomen naar aanleiding van een artikel in Robot Magazine| Ad Spijkers

Wanneer de robots van de fabrieksvloer naar de open lucht moeten worden overgebracht, vereist dit geavanceerde technologie. Ze moeten dan navigeren in vaak meer ongestructureerde en onbekende omgevingen. Robots zijn daar over het algemeen niet goed in. Met kunstmatige intelligentie, geavanceerde sensoren en technologieën voor een betere mens-robot-interactie kunnen de Denen nieuwe kansen creëren voor de robots, die taken in de openbare ruimte kunnen gaan uitvoeren. Dit moet gebeuren zonder concessies te doen aan de veiligheid.

Het Deense Technologisch instituut heeft hiervoor recentelijk een nieuw laboratorium voor de ontwikkeling van autonome robots geopend. Doel van dit nieuwe laboratorium, het Autonomous Robotics Lab, is om onder andere intelligente en autonome robots voor te bereiden om vrij in de openbare ruimte te kunnen bewegen. In de grote hal waar de robots een plek hebben gekregen, is zowel op de vloer als in de lucht alle ruimte om te experimenteren, ontwikkelen en ontdekken. Het laboratorium zal enkele van de nieuwste robottechnologieën in intelligente, autonome robots ter wereld huisvesten. Dergelijke robots zullen een belangrijke speler zijn in de productie van morgen. Daarnaast worden bedrijven geholpen om het volledige potentieel te benutten van intelligente, autonome robots die buiten de normaal beschermde productieomgevingen kunnen werken.

Het is een groeikans voor de (Deense) robotindustrie: van gebruik in industriële productie tot mogelijk alle delen van de samenleving. Dergelijke robots zullen ook Deense bedrijven in veel andere industrieën helpen; bijvoorbeeld landbouw, zorg, bouw en logistiek. De robots zullen een belangrijk element zijn bij het verhelpen van het toekomstige tekort aan arbeidskrachten in Denemarken en het behouden en versterken van het concurrentievermogen van Deense bedrijven.

Lees het oorspronkelijke artikel

Foto: Teknologisk Institut

Naar overzicht
Delen:
Review Maarten Steinbuch
Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld. Het is belangrijk dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.
Maarten Steinbuch
Scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven